De beste tips om een bloemstuk lang vers te houden

bloem ideeeën 03

Samenvatting Artikel

Een bloemstuk maken: zo houd je hem langer vers

Wil je een bloemstuk maken en deze zo lang mogelijk vers houden? Dan is een goed begin het halve werk. Wij hebben de beste tips voor je verzameld, zodat je jouw bloemstuk na het maken zo lang mogelijk vers houdt. Lees snel verder voor meer informatie over hoe je een bloemstuk na het maken hiervan optimaal kunt verzorgen.

Koop verse bloemen

Een bloemstuk maken kun je het beste doen met verse bloemen die er nog goed uitzien. Deze blijven namelijk het langst mooi. Koop echter geen bloemen waarvan de knoppen nog niet open gegaan zijn. Wij raden het aan een bos bloemen te kiezen waar een groot deel van de bloemen net is geopend.

Zet bloemen meteen in een schone vaas

Zet de bloemen na het kopen meteen in een schone vaas. Zorg ervoor dat je de vaas niet alleen omspoelt, maar na gebruik ook schoonmaakt met chloor of schoonmaakmiddel. Hierdoor worden de bacteriën van oude bloemen verwijderd en zullen deze je nieuwe bloemstuk niet aantasten.

Gebruik water dat net niet koud is

Je kunt je bloemen het beste in lauw water zetten. Zorg ervoor dat het water niet te warm is. Dit is vooral gunstig voor bloemen zoals hortensia’s en seringen. Je stimuleert de bloemen hiermee optimaal in hun groei, omdat je er zo voor zorgt dat de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.

Gebruik geen ijzeren of metalen vaas

Bloemen kun je het beste in een glazen, porseleinen of stenen vaas zetten. Als je de bloemen in vazen van onbehandeld metaal zetten, dan kunnen deze oxideren. Hierdoor wordt de zuurtegraad van het water te hoog.

Zorg voor de juiste voeding

Als je een bloemstuk gaat maken, moet je niet vergeten de bloemen van voeding te voorzien. Je kunt hierbij het beste advies vragen aan je bloemist, omdat niet elke bos bloemen hetzelfde reageert. Voeg niet zomaar iets aan je bloemen toe, omdat je er zo voor kunt zorgen dat de bloemen minder lang houdbaar zijn.

Snijd de bloemen schuin af

Zorg ervoor dat je de bloemen schuin afsnijdt en gebruik hiervoor een mes in plaats van een schaar. Als je een schaar gebruikt, knijp je de stelen dicht en zal de bloem geen water krijgen. Je kunt bloemen ook kort afsnijden. Als de steel korter is, kan deze gemakkelijker water opnemen. Door de stelen schuin af te snijden in een hoek van 45 graden kunnen de bloemen via een groter oppervlak water opzuigen.

Zet het bloemstuk op de juiste plek

En als laatste tip: zet een bloemstuk na het maken hiervan altijd op de juiste plek. Zo voorkom je dat ze snel zullen verwelken. Bloemen kunnen niet tegen te veel warmte of vocht. Dit betekent dat je de vaas niet volop in de zon moet zetten of vlakbij de verwarming. Ook zijn bloemen niet bestand tegen gassen die vrijkomen van vers fruit en rook. Ook een bloemstuk maken? Neem dan bovenstaande tips in acht, zodat jouw bloemstuk het langst mooi blijft!

Recente blog artikelen