Alles over droogbloemen

droogbloemen 05

Samenvatting Artikel

Het droogbloemen boeket is helemaal van nu

Het droogbloemen boeket is helemaal van nu. Daar waar het droogboeket vroeger eens stoffig imago had, zijn de boeketten weer helemaal terug. Maar wat zijn droogbloemen eigenlijk. Hoe kun je zelf droogbloemen maken en deze mooi houden? Wij vertellen je alles over het droogbloemen boeket. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is een droogbloemen boeket?

Een droogbloemen boeket bestaat uit droogbloemen. Maar dat niet alleen, want droogbloemen is eigenlijk een verzamelnaam voor natuurlijk gedroogde decoratie. Dit kunnen dus niet alleen bloemen zijn, maar ook granen of sierbloemen, lianen en gedroogde dennenappels.

Bloemen die je kunt gebruiken voor je droogboeket

Als je zelf een droogboeket wilt maken, is het belangrijk eerst te weten welke droogbloemen hiervoor geschikt zijn. Lang niet alle bloemen kun je hiervoor gebruiken. Soms zijn de stelen te slap of te vochtig. Bloemen die je voor een droogbloemen boeket kunt gebruiken, zijn: rozen, fluitenkruid, zonnebloemen, papaver, craspedia, trommelstokjes en korenbloemen. Ook lavendel, hortensia’s, strobloemen, gipskruid, Zeeuwse heide en engelwortel zijn uitermate geschikt.

Zelf een droogbloemen boeket maken

Je kunt redelijk makkelijk zelf een droogboeket maken. Wat je hier wel voor nodig hebt, is geduld. Zorg ervoor dat je de bos bloemen of gras op zijn kop in een donkere en goed geventileerde ruimte hangt. Stevige of harde bloemen en gewassen zijn hier het meest geschikt voor. Om ervoor te zorgen dat de bloemen goed drogen, kun je er eventueel ook haarlak op spuiten. Sommige bloemen, zoals gipskruid, kun je rechtopstaand in een vaasje laten drogen.

Het droogboeket verzorgen

Hoe kun je jouw droogbloemen boeket het beste verzorgen? Het belangrijkste is om de planten geen water te geven. In tegenstelling tot gewone bloemen, zullen je droogbloemen er niet beter van worden. Ook kun je het boeket het beste uit het zonlicht plaatsen. Droogbloemen blijven het langst houdbaar in de schaduw. Zonlicht zorgt ervoor dat het boeket sneller gaat verkleuren en eerder uitvalt. Omdat droogbloemen niet van vocht houden, raden we het af om de bloemen in de badkamer te zetten of in andere vochtige ruimtes. Een droogboeket moet je zo voorzichtig mogelijk behandelen. Wanneer je het boeket wil schikken, kun je het beste vanuit de stelen werken. Pak je gedroogde bloemen aan de bovenzijde vast, dan is de kans groter dat de droogbloem af zal breken.

Hoe lang blijft het droogboeket goed?

Hoe lang gaat een droogbloemen boeket mee? Je kunt ongeveer een half jaar genieten van een droogboeket. Verse bloemen blijven doorgaans slechts een week goed. Dat maakt droogbloemen tot een duurzaam alternatief. En het is ook nog eens beter voor je portemonnee om in plaats van echte bloemen droogbloemen te plaatsen. Sommige soorten droogbloemen, zoals tarwe, kunnen langer dan een half jaar goed blijven. Eucalyptus takken kunnen wel 1 tot 3 jaar goed blijven. Is je boeket droogbloemen gedeeltelijk uitgebloeid? Dan kun je een deel weer hergebruiken in een nieuw droogboeket. Kies jij ook voor de vele mogelijkheden van het droogbloemen boeket? Start meteen met het maken van jouw eigen droogboeket! 

Recente blog artikelen