Alles over lelies

lelies

Samenvatting Artikel

Wat is de lelie en hoe kun je deze het beste verzorgen?

De lelie is een zeer populaire bloem. De bekendste lelie in Nederland is de Aziatische lelie. Deze lelie groeit echter niet alleen in Azië, maar ook in Amerika en Europa. De lelie wordt niet alleen als snijbloem, maar ook als potplant gekweekt. Je vindt de bloemen in diverse kleuren. Sommigen hebben één kleur, maar er zijn ook soorten die meerdere kleuren hebben. Bekende varianten zijn de rode lelie, de Turkse lelie en de witte lelie. De lelie heeft vele betekenissen. Zo vertegenwoordigt de bloem liefde, zuiverheid, beminnelijkheid, vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, eenheid en vergankelijkheid. Wij vertellen je alles over de lelie.

Lelies planten

Hoe kun je de lelie het beste planten? Zorg ervoor dat je de leliebollen in het voorjaar of in het najaar koopt en deze na aankoop direct in de grond plant. Hoe groter de bol is, des te groter de bloem zal zijn. Je kunt de bollen het beste 10 tot 15 cm diep planten. De afstand die er tussen de bollen moet zijn, hangt geheel af van de bolgrootte. Meestal is een bol tussen de 20 en 40 cm groot. Zorg ervoor dat de grond het water goed doorlaat en dat je de bollen voldoende water geeft. Na het bloeiseizoen kunnen de zaaddozen en dode bloemen worden verwijderd. Als je de bollen lang op een vaste plek laat staan, zullen ze mooier uitgroeien. Het advies is om iedere drie tot vier jaar de bollen te verplanten, zodat ze zo gezond mogelijk blijven.

Lelies verzorgen

De Lelie zal in het voorjaar explosief groeien. Houdt er in het eerste jaar na het planten rekening mee dat de grond vochtig genoeg blijft. Hierdoor kunnen de stengelwortels zich beter ontwikkelen. In de jaren daarna, wanneer de lelie op een vaste plek staat, is dit minder van belang. Dit komt doordat de bol inmiddels een goed ontwikkeld wortelgestel heeft, die de plant goed van water kan voorzien. In het voorjaar valt er voldoende regen, maar blijf erop letten dat de plant vochtig genoeg blijft. Dit omdat de bovenlaag van de grond snel uitdroogt. Juist dat stukje is waar de stengelwortels zorgen voor een snelle aanvoer van water.

Giftig voor katten

Goed om te weten, is dat de lelie zeer giftig is voor katten. Dit geldt tevens voor het water waar ze in staan. Bij vergiftiging kan er acuut nierfalen optreden, waarbij het noodzakelijk is om zo snel mogelijk met je kat naar de dierenarts te gaan. De geur van lelies is echter zeer aantrekkelijk voor katten. Ze zullen er al gauw aan willen likken of kauwen, wat ernstige gevolgen heeft. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de bloemen buiten het bereik van katten staan, of hier juist niet voor te kiezen.

Plaats een lelie in je tuin

Een lelie in je tuin plaatsen? Met lelies zorg je ongetwijfeld voor veel sfeer in de tuin. Ze zijn niet alleen eenvoudig te planten, maar ook goed te onderhouden. Als je de lelies op een vaste plek zet en om de paar jaar verplant, zal je lang van je lelies kunnen genieten. Kies ook voor de prachtige lelie. 

Recente blog artikelen