Welke bloemen zijn giftig voor katten

Bloemen voor katten uitgelichte afbeelding 01

Samenvatting Artikel

De giftigste bloemen voor katten

Ben je benieuwd welke bloemen giftig zijn voor katten? Het is geen eenvoudige klus om katten uit de buurt van planten te houden. Veel bloemen en planten zijn niet gevaarlijk voor katten, maar sommige plantensoorten kunnen wel giftig zijn. Wil je jouw kat lekker in de tuin laten rondlopen of planten in huis halen, dan is het belangrijk precies te weten welke planten giftig zijn voor katten. In dit artikel vertellen we je welke bloemen en planten giftig zijn voor katten en hoe je een vergiftigde kat kunt herkennen. Lees snel verder.

Beschadigende en irriterende stoffen

Er zijn diverse soorten planten die giftig zijn. Er zijn zowel tuin- als kamerplanten die irriterende stoffen bevatten, waardoor de huid, maag of mond van je kat kan gaan ontsteken. Er zijn ook planten die een systematische werking hebben. Hierbij verspreidt de giftige stof zich geheel door het lichaam van de kat en komt het vergif in onder andere de nieren of het hart terecht, waardoor deze kan beschadigen.

Giftige planten voor katten

Planten die giftig zijn voor katten, zijn onder andere de volgende bloemen en planten:

– Lelies
– Hyacinten
– Narcissen
– Amaryllissen
Tulpen
– Cyclamen

Mochten deze planten in je tuin staan, dan is het belangrijk deze te verwijderen of ervoor te zorgen dat je kat hier niet aan gaat kauwen. Twijfel je of een bepaalde soort plant giftig is voor katten, dan raden we het niet aan om deze bij je thuis neer te zetten.

Sommige plantendelen giftiger dan andere

Er zijn delen van planten die giftiger zijn dan andere delen in de plant. Wanneer een plant bestempeld wordt als giftig voor katten, dan moet je er in principe van uitgaan dat elk deel hiervan giftig is. Er zijn planten waarbij het aantal giftige stoffen een stuk hoger is in een specifiek deel van de plant. Belangrijk om op te letten, is dat je kat veel van een specifiek deel kan eten wat minder gifstoffen bevat, waardoor je minder snel ziet dat je kat vergiftigd is. Maar hoe kun je een vergiftigde kat eigenlijk herkennen?

Zo herken je een vergiftigde kat

Wanneer je kat vergiftigd is, kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

– Braken
– Jeuk, zwelling of roodheid aan de mond of ogen door een ontsteking of irritatie
– Diarree
– Kwijlen
– In elkaar zakken
– Veel drinken
– Veel plassen
– Moeite met ademhalen en/of slikken
– Een onregelmatige hartslag

Wat moet ik doen als mijn kat vergiftigd is?

Wat moet je doen als je merkt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten en vergiftigd is? Wanneer je ziet dat je kat heeft gegeten van een giftige plant, dan is het van groot belang om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen. Daarbij is het belangrijk om alle plantenresten uit de bek en van het lichaam van je kat te halen. Zorg ervoor dat je kat dicht bij je in de buurt is, zodat je een oogje in het zeil kunt houden en volg de verdere instructies van de dierenarts op.

Recente blog artikelen