Alles over tulpen

tulpen 02

Samenvatting Artikel

Wat zijn tulpen en hoe kun je deze het beste verzorgen?

Tulpen zijn de bekendste bloemen in Nederland. Ze zijn in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. Denk aan rood, oranje, geel, groen, paars, maar ook wit. En wist je dat er zelfs ook meerkleurige soorten zijn? De rode tulp staat voor perfecte liefde, geel symboliseert vrolijkheid en de witte tulp geef je als je iemand om vergeving vraagt of zelf iemand vergeeft. Verschillende kleuren in een boeket symboliseren elegantie. Wij vertellen je alles over tulpen, hoe je deze het beste kunt planten en welke verzorging de tulp nodig heeft. Lees snel verder voor meer informatie.

Tulpen planten

Tulpen planten kun je het beste doen wanneer de bladeren van de bomen vallen. Het begint dan ook kouder te worden, wat het meest ideale moment is om de bollen te poten. Hoe diep je de bollen het beste kunt planten, is afhankelijk van hoe groot de bol is. Een grote tulpenbol kun je het beste op 10 cm diep planten. Een kleine bol plant je op een diepte van 5 cm. Als je tulpenbollen gaat planten is het van belang te zorgen voor voldoende afstand tussen de bollen. Zo zorg je ervoor dat bloemen in het voorjaar alle ruimte hebben om prachtig te bloeien.

Tulpen verzorgen

Als de tulpen volledig tot bloei gekomen zijn, kun je ze plukken en in een mooie vaas doen. Door goed de bloemen te verzorgen, blijven ze zo lang mogelijk in leven. Omdat de bloemen nog enkele centimeters doorgroeien, kun je het beste voor een vaas kiezen die hoog genoeg is. Nadat je de bloemen hebt geplukt, kun je ze het beste eerst een uurtje in papier of folie in een vaas zetten. Zo kunnen de bloemen zich volzuigen met water, waardoor ze zichzelf recht kunnen trekken. Belangrijk is om hierbij kraanwater te gebruiken dat op kamertemperatuur is. Ook dien je het water regelmatig te verversen. Snijd de stengels schuin af voordat je de bloemen in de vaas plaatst. De tulp kan niet tegen te zonnige plekken. Zet de bloemen daarom op een koele plek en houd ze uit de buurt van de fruitschaal.

De tulp in je tuin behouden

Wanneer de tulpen geheel zijn uitgebloeid, kun je het beste de bloem afknippen of snijden. De bol zal nog energie en voeding uit het blad kunnen halen. Als je volgend jaar ook weer wilt genieten van deze prachtige bloemen in je tuin, is het van belang de loof te laten staan totdat deze geel is geworden. Eenmaal geel kun je ook de bladeren en de steel verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je ook het volgende jaar weer volop tulpen in je tuin hebt staan.

Kies voor tulpen in je tuin

Wil jij ook tulpen in de tuin? Bezoek dan eens het lokale tuincentrum. Mocht je een mooi tulpenboeket willen maken, kun je op internet tevens op zoek naar inspiratie. Denk eens aan websites zoals Pinterest en Instagram. Ook op onze website vind je veel ideeën. Wij wensen je veel succes met het planten van tulpen!

Recente blog artikelen