Wanneer bloemen snoeien

Bloemen snoeien uitgelichte afbeelding 01

Samenvatting Artikel

Bloemen snoeien: wanneer en hoe?

Ben jij benieuwd wanneer je bloemen het beste kunt snoeien en hoe je dit doet? Wanneer je vaste planten gaat snoeien, is het voorjaar hier de beste periode voor. Zo zorg je ervoor dat al je planten er weer netjes bijstaan. Het snoeien van bloemen is helemaal niet moeilijk, want je haalt enkel de plantenresten van het voorgaande seizoen weg. In dit artikel vertellen wij je waarom bloemen gesnoeid moeten worden, wanneer je dit het beste kunt doen en hoe je je bloemen snoeit. Lees snel verder voor meer informatie en ga meteen aan de slag met het snoeien van jouw bloemen.

Waarom bloemen snoeien?

Wanneer je bloemen snoeit, geef je ze de ruimte en het licht om volop te groeien en bloeien. Ook als een plant in de weg van andere planten zit, is het van belang deze bijtijds bij te snoeien of ervoor te zorgen dat je de stengels wegknipt. Zorg ervoor dat je het afgestorven deel boven de grond voor het bloeiseizoen weggesnoeid hebt. Wanneer je na de bloei nog een keer snoeit, is de kans aanwezig dat er nog een tweede bloei komt. Er zijn planten die niet gesnoeid hoeven te worden, zoals wintergroene vaste planten. Bekijk voorafgaand aan het snoeien altijd of jouw bloemen gesnoeid dienen te worden.

Wanneer snoei je de bloemen?

Wanneer je je bloemen gaat snoeien, is het juiste tijdstip van groot belang. Zorg ervoor dat je in het najaar het blad juist laat zitten, omdat dit de planten tegen slechte weersomstandigheden in de winter beschermt. Je kunt bloemen het beste vanaf begin maart snoeien. Let er wel op dat het niet gaat vriezen en beschadig ook de nieuwe scheutjes niet. De scheutjes groeien namelijk uit tot volwassen planten en kunnen erg groot worden. Ruim het afgeknipte blad niet op, maar laat het liggen. Dit zal vanzelf verteren en komt tevens de bodem ten goede.

Waarmee kun je bloemen snoeien

Voorafgaand aan het snoeien van de bloemen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je een heggenschaar of snoeischaar hebt. Let wel op dat je er met een snoeischaar wellicht wat langer over doet. Dit hangt er ook geheel af van hoeveel planten je in de tuin hebt staan. Zorg ervoor dat je tuingereedschap schoon en van goede kwaliteit is om de klus zo goed mogelijk te klaren.

Zo snoei je bloemen

Snoei de bloem in maart en haal er van onderaf zo’n 20 cm tot boven de grond af. Zorg er nogmaals voor dat als je nieuwe scheutjes ziet, je deze niet beschadigd en laat het afgeknipte deel liggen, zodat deze kan dienen als voedingsbron voor de bodem. Je wintergroene planten hoef je niet altijd te snoeien indien ze er nog mooi uitzien. Zorg ervoor dat je varens en siergrassen terugsnoeit op 10 cm vanaf de grond. Ook in de zomer kun je je bloemen snoeien. Hierbij haal je regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Op deze manier kan de plant weer energie besteden aan het laten groeien van nieuwe bloemen.

Wil je nog meer handige tips bij het verzorgden van bloemen? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen